Saturday, May 17, 2014

СИГНАЛИЗАМ – ОКРУГЛИ СТО




СИГНАЛИЗАМ – ОКРУГЛИ СТО




У среду, 25. септембра 2013. године у 11.00 сати, у Вуковој сали Библиотеке града Београда (Кнез Михаилова 56) одржан је округли сто под називом Културни изазови нашег времена - сигнализам и дело Мирољуба Тодоровића. Учесници округлог стола били су реномирани теоретичари, професори универзитета и критичари: Даница Андрејевић, Александар Јерков, Зоран Аврамовић, Миливоје Павловић, Александар Ђурић, Душан Стојковић, Слободан Шкеровић, Василије Милновић, Јелена Марићевић, Анђелка Цвијић, Марија Алексић и Илија Бакић. Модератор је био Миливоје Павловић, а скупу је присуствовао и Мирољуб Тодоровић.

На округлом столу нису учествовали али су приложили своје радове: Сретен Петровић, Марко Недић, Виолета Цветковска Оцокољић и Јелена Крунић.
Од понедељка, 23. септембра, у позајмном одељењу Библиотеке града Београда, била је постављена изложба Сигнализам – из легата Мирољуба Тодоровића. У оквиру поставке изложен је репрезентативан избор књига, часописа и артефаката посвећених сигнализму и стваралаштву Мирољуба Тодоровића. Изложба је трајала до 10. октобра.




Настао као израз сложених уметничких, друштвено-историјских, егзистенцијалних, научно-сазнајних, идејних и других противуречности на путу хуманизације живота и естетизације свеукупне стварности, сигнализам је посегао за различитим стваралачким стратегијама и обликовао у много чему радикално нови поглед на књижевност, уметност и естетску функцију културе. Разнородним теоријским и практичним (поетским, прозним и ликовним) средствима оснивач сигнализма Мирољуб Тодоровић, и група окупљена око њега, успешно продиру кроз ограничења, конвенције и митове затечене културе нудећи – понекад и на контроверзан начин – нову продуктивну основу, друкчије концепте и логику уметничког испољавања и стваралаштва уопште. У широкој разуђености међусобно сучељених идеја, грађе, мотива и начина обраде, замисао о радикалном новаторству отима се покушајима једноставног разазнавања и интерпретације.

Округли сто и изложба организовани су у жељи да се досадашњи учинак сигналистичког покрета сагледа у светлу сазнања и домета савремене теорије уметности.

No comments:

Post a Comment